15 september: Dag van de scheiding

dag van de scheiding

Na de zomervakantie stranden traditiegetrouw de meeste relaties. Maar wat betekent scheiden voor je pensioen? Zorg dat je op de volgende punten let!

1. Vergeet het vooral niet te regelen
Bij een scheiding komt veel kijken: van het zoeken naar een nieuwe woning tot het verdelen van de spullen. Hierdoor vergeten de meeste mensen hun pensioen onder de loep te nemen. Begrijpelijk, maar ook over het pensioen moeten afspraken worden gemaakt.

Belangrijk: Woonde je samen met een samenlevingscontract of ben je in het buitenland gescheiden? Dan moet je je partner bij ons afmelden. Gebruik hiervoor het formulier Afmelden partner (pdf).

2. Recht op de helft van het geld
Je maakt bij je scheiding samen afspraken over de verdeling van je pensioen. We leggen hier de standaard verdeling uit zoals beschreven in de wet:

  • Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap?
    Dan heeft je ex-partner standaard recht op de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen over de tijd dat jullie samen waren. Je ex-partner krijgt dit pensioen vanaf jouw pensioendatum zolang jij leeft. Ook kan het zijn dat je ex-partner recht heeft op pensioen bij jouw overlijden; we noemen dat bijzonder partnerpensioen. Of dat zo is hangt af van je pensioenregeling.

  • Woonde je samen met een samenlevingsovereenkomst?
    Dan heeft je ex-partner standaard geen recht op ouderdomspensioen. Wel kan het zijn dat je ex-partner recht heeft op bijzonder partnerpensioen bij jouw overlijden. Of dat zo is hangt af van je pensioenregeling. En je partner moet bij ons bekend zijn.

In het pensioenreglement lees hoe het precies zit. Klik in het reglement op het icoon ‘uit elkaar gaan’:


3. Informeer ons snel
Met het vereveningsformulier voor de verdeling van je ouderdomspensioen breng je Shell Pensioen op de hoogte van je scheiding. Dit kan worden gedaan door een van de partners. Wanneer je dat tijdig doet, binnen 2 jaar na de scheiding, worden jij en je ex-partner door ons uitbetaald als de persoon die het pensioen heeft opgebouwd met pensioen gaat.

Need to know: Wanneer het vereveningsformulier voor de verdeling van je ouderdomspensioen te laat wordt opgestuurd, geldt nog steeds dat ieder recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen. Alleen betaal je nu het ouderdomspensioen zelf aan elkaar uit.

4. Andere verdeling
Je kunt er ook voor kiezen om het pensioen anders te verdelen dan hierboven beschreven staat. Je kunt het recht op je pensioen bijvoorbeeld verrekenen met andere rechten. Dit leg je met je ex-partner vast en geef je aan ons door.

5. Niet alle pensioenonderdelen komen in aanmerking voor een verdeling
Er zijn ook vormen van pensioen die je niet hoeft te verdelen, zoals:

  • AOW, het ouderdomspensioen dat je krijgt van de overheid.
  • Lijfrente, een verzekering die uitbetaalt tot de verzekerde overlijdt.

6. Regel het pensioen voordat je gaat scheiden
Ga je nog trouwen of samenwonen? En wil je je pensioen op een andere manier verdelen? Dan kun je daar al afspraken over maken bij de notaris en laten opschrijven in je huwelijkse- dan wel partnerschapsvoorwaarden.

Wil je alle punten nog eens rustig doornemen? Bekijk dan onderstaande video of bekijk onze webpagina Uit elkaar gaan.

7. Leg de pensioenverdeling vast in het echtscheidingsconvenant
Laat de afspraken over de pensioenverdeling door een mediator of advocaat opschrijven in een echtscheidingsconvenant. Dit is een document waarin alle afspraken staan, zoals de verdeling van je spullen, woning, pensioen, schulden en hoe de alimentatie wordt geregeld.

Tot slot, de komende jaren verwachten wij dat de wetgeving over scheiding gaat wijzigen. Wanneer dat zo is, informeren wij je verder over de gevolgen die dit zal hebben.

Heb je een vraag?
Plan een beeldbelgesprek in. Wij helpen je graag verder!