Pensioen bij SNPS

Kwam je op of na 1 juli 2013 in dienst bij Shell? Dan regelt SNPS (Shell Nederland Pensioenfonds Stichting) jouw pensioen. Direct meer inzicht in je pensioen? Log dan in op mijn-Shellpensioen, jouw persoonlijk portaal, of lees meer over je pensioen in het Pensioen 1-2-3.

SNPS is een beschikbare premieregeling
Jij en je werkgever betalen maandelijks een leeftijdsafhankelijke premie waarmee je een eigen pensioenkapitaal opbouwt. Hiervan koop je later een pensioenuitkering aan.

Het volgende is in je pensioenregeling geregeld

Bij SNPS bouw je een pensioenkapitaal op. Op je pensioendatum wordt dat pensioenkapitaal voor de aankoop van een ouderdomspensioen gebruikt. Vanaf je pensioendatum ontvang je dan een pensioenuitkering. Deze uitkering ontvang je zolang je leeft. Als je op de pensioendatum een partner hebt, gebruik je het pensioenkapitaal ook voor de aankoop van een partnerpensioen. Jouw partner ontvangt dan een partnerpensioen als je overlijdt.

Als je tijdens je dienstverband overlijdt, ontvangen je eventuele partner en/of kinderen een pensioen van Shell Pensioen. Je partner ontvangt een levenslang partnerpensioen. Je kinderen ontvangen tot hun 18e verjaardag een wezenpensioen. Studerende kinderen hebben zo lang ze studeren recht op wezenpensioen (maar uiterlijk tot het einde van de maand augustus volgend op de 24e verjaardag).

Let op! Woon je ongehuwd samen of woon je in het buitenland? Dan moet je jouw partner zelf bij SNPS aanmelden voor de Shell pensioenregeling.

Word je arbeidsongeschikt? Dan kun je in aanmerking komen voor arbeidsongeschiktheidspensioen. Bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid wordt ook je premie-inleg in de Shell pensioenregeling voortgezet tijdens de periode dat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent. De pensioenpremie wordt dan door SNPS doorbetaald.

Alle afspraken over je pensioen staan in Reglement I (pdf).

Verdien je op fulltimebasis meer dan € 113.995,- (vanaf 1 februari 2023)? Dan kun je meedoen met de Shell Nettopensioenregeling. Je bouwt dan pensioen op in de Shell Nettopensioenregeling over het salaris daarboven.

Wij beleggen voor jouw pensioen
Jouw premies worden belegd volgens een Life cycle-profiel naar keuze: neutraal, offensief of defensief. Je bepaalt daarbij zelf hoeveel risico je met je beleggingen wilt nemen. Naarmate je ouder wordt, wordt er in ieder risicoprofiel minder belegd in aandelen. Hierdoor is er minder risico op grote schommelingen. Jouw premie wordt bij SNPS standaard belegd op basis van het Life cycle-profiel ‘neutraal’. Wil je dat wij niet neutraal, maar liever defensief of offensief voor je beleggen? In jouw persoonlijke pensioenportaal mijn-Shellpensioen kun je je Life cycle-profiel op ieder moment wijzigen. De eerstvolgende keer dat we voor je beleggen, gebruiken we jouw nieuwe risicoprofiel. Vier keer per jaar passen we je volledige kapitaal aan het actuele risicoprofiel aan.

Meer weten over hoe wij beleggen? Lees over ons beleggingsbeleid en verantwoord beleggen.

 

Hieronder zie je de rendementen van de afgelopen 5 jaar voor verschillende leeftijden. Deze rendementen gelden voor deelnemers die op of na 1 juli 2013 in dienst kwamen.

Gekozen voor een variabele uitkering: 

Rendement variabele uitkering

 

Gekozen voor een vaste uitkering: 

Rendement vaste uitkering

Hierboven zie je het beleggingsrendement per beleggingsprofiel over de afgelopen jaren. Het beleggingsrendement is indicatief en kan voor iedere deelnemer net iets anders zijn.

Inzicht in je pensioenkapitaal en jouw verwachte pensioeninkomen
Op mijn-Shellpensioen zie je maandelijks hoe jouw pensioenkapitaal zich ontwikkelt. Je vindt er ook informatie over welke mogelijkheden jouw (Netto)pensioenregeling biedt. Verder ontvang je eenmaal per jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Daarop staat welk bedrag je voor jouw netto pensioenkapitaal hebt opgebouwd. Je kunt dit UPO ook bekijken op mijn-Shellpensioen, bij Mijn archief.

Je koopt met je opgebouwde kapitaal een pensioenuitkering aan
Je kiest zelf of je een vaste of variabele pensioenuitkering wilt. Kies je voor een variabel pensioen, dan doe je mee aan het Collectief Variabel Pensioen (CVP). Na pensionering blijft jouw pensioenkapitaal belegd. Je uitkering is daarom variabel. Bij een vaste uitkering koop je zelf een vaste pensioenuitkering in. De einduitkomst van zowel een vaste als een variabele uitkering is pas zeker op het moment dat je met pensioen gaat. In het jaar dat je 58 wordt, maak je een voorlopige keuze.

mijn-Shellpensioen