10% van je pensioen in 1 keer opnemen

Als je kiest voor een bedrag ineens, kun je als je met pensioen gaat een deel van je opgebouwde pensioen in 1 keer ontvangen. Het gaat om maximaal 10% van de waarde van jouw opgebouwde ouderdomspensioen. Dit wetsvoorstel moet nog goedgekeurd worden. Deze pensioenkeuze gaat daarom niet eerder dan 1 januari 2025 in.

Meer keuzevrijheid door een bedrag ineens op je pensioendatum
Met een bedrag ineens kun je bijvoorbeeld je hypotheek aflossen, een camper kopen of een reis maken. Zo kun je je pensioen beter afstemmen op je persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Nu meer geld, maar straks minder
Door op je pensioendatum een bedrag ineens op te nemen, wordt je maandelijkse pensioenuitkering daarna lager. Het is goed om samen met een financieel adviseur te kijken of je dan nog voldoende inkomen hebt voor je geplande uitgaven.

Opnemen van een bedrag ineens kan gevolgen hebben voor je belasting en toeslagen
Door in 1 keer een bedrag op te nemen, kun je in het jaar dat je met pensioen gaat in een hogere belastingschijf terechtkomen. Ook kunnen toeslagen die je van de overheid ontvangt lager worden of verdwijnen. Daarom raden wij je aan een financieel adviseur in te schakelen. Kijk ook op belastingdienst.nl of toeslagen.nl voor meer informatie.

Een bedrag ineens opnemen heeft bij SSPF gevolgen voor je overige pensioenkeuzes
Als je kiest voor een bedrag ineens op je pensioendatum, kun je niet kiezen voor:

Hoe regel je het?
Met mijn-Flexplanner maak je eenvoudig een berekening van je pensioen en zie je wat het effect is van de verschillende keuzes die je hebt. Je kunt berekenen hoeveel je maximaal in 1 keer kunt opnemen. En wat dit voor je pensioenuitkering betekent.

mijn-Shellpensioen

Let op:
Wil je je pensioen aanvragen met een bedrag ineens? Dan moet je pensioen ingaan op of na 1 juli 2024. Daarvoor is een pensioen met een bedrag ineens niet mogelijk. Je vraagt je pensioen eenvoudig aan via mijn-Shellpensioen.

Heb je vragen?
Plan een beeldbelgesprek in als je vragen hebt. Of bel of mail ons. We helpen je graag!