Pensioen uitruilen

Bij SSPF (Stichting Shell Pensioenfonds) en SNPS (Shell Nederland Pensioenfonds Stichting) kunt u de verhouding tussen ouderdomspensioen en partnerpensioen aanpassen.

U kiest voor uitruil van ouderdomspensioen en partnerpensioen (SSPF)
Bij SSPF is standaard een partnerpensioen geregeld. U kunt ervoor kiezen om de verhouding tussen het ouderdomspensioen en het partnerpensioen aan te passen. U kunt kiezen voor een partnerpensioen van 70%, 50%, 30% of 0% van het ouderdomspensioen. U heeft voor deze keuze wel altijd de handtekening van uw partner nodig. Bent u op uw pensioendatum alleenstaand? Dan zetten wij het partnerpensioen automatisch voor u om in een hoger ouderdomspensioen.

U kiest voor een hoger of gelijk ouderdomspensioen zolang u beiden leeft (SSPF)
Bijvoorbeeld omdat u verwacht dat u, zolang u beiden leeft, een ander uitgavenpatroon heeft totdat een van u beiden zou overlijden. Bij deze keuze geven we u graag een persoonlijke toelichting. Neem hiervoor contact met ons op.

U kiest voor uitruil van partnerpensioen in ouderdomspensioen (SNPS)
Bij SNPS is het partnerpensioen op risicobasis verzekerd. Zolang u in dienst bent, bent u verzekerd voor partnerpensioen. Kiest u op uw pensioendatum voor het Collectief Variabel Pensioen (CVP) van SNPS? Dan koopt SNPS standaard een partnerpensioen in. Als u dit niet wilt, geeft u dit door bij uw pensioenaanvraag. U heeft in dat geval wel de handtekening van uw partner nodig. Bent u op uw pensioendatum alleenstaand? Dan wordt er geen partnerpensioen ingekocht. Uw pensioenuitkering wordt dan hoger.

Hoe regelt u het?
Vanaf 55 jaar kunt u uw pensioenkeuzes aan ons doorgeven. Doe dit minstens 6 maanden voordat u met pensioen gaat. Wilt u eerst het effect zien van uw pensioenkeuzes? Bereken het met mijn-Flexplanner via mijn-Shellpensioen. Log makkelijk en veilig in met uw DigiD.

Heeft u pensioen bij SNPS?
Neem dan minstens 6 maanden voordat u met pensioen wilt contact met ons op. Gaat u voor uw 58e met pensioen dan kunt u niet deelnemen aan het Collectief Variabel Pensioen als u 58 wordt.

Heeft u een SSPF-pensioen?
Geef dan minstens 6 maanden voordat u met pensioen wilt uw pensioenkeuzes door via mijn-Pensioenaanvraag bij mijn-Shellpensioen.

mijn-Shellpensioen