Jouw pensioenkeuzes bij SSPF

Je pensioen gaat in op de pensioenleeftijd die je terugvindt op mijn-Shellpensioen en jouw Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Eerder, later of voor een deel met pensioen gaan kan ook. Welke keuzes je maakt, hangt onder andere af van je persoonlijke situatie en onze mogelijkheden. Door het invullen van de SSPF keuzehulp krijg je een duidelijk overzicht van jouw voorkeuren.

Keuzehulp

Of bekijk de video over de keuzes die je hebt.

Bereken met mijn-Flexplanner wat jouw keuzes betekenen voor je pensioen
Met de antwoorden van de SSPF keuzehulp kun je met mijn-Flexplanner op mijn-Shellpensioen berekenen wat de financiële gevolgen zijn van jouw keuzes.

mijn-Shellpensioen

Hier kun je ook meer lezen over de mogelijkheden op je pensioendatum:

Wat moet je regelen voor je pensioen?
Wat je (zelf) moet regelen, hangt af van het moment dat je met pensioen gaat. Belangrijk: Als je AOW of (nabestaanden) pensioen wilt ontvangen heb je een burgerservicenummer (bsn) nodig.

Je hoeft zelf vooraf niets te regelen. Je krijgt uiterlijk 6 maanden van tevoren meer informatie van ons. Daarin lees je hoe je jouw pensioen aanvraagt en wat je verder moet regelen. Het kan zijn dat je pensioenleeftijd anders is. Ook dan krijg je automatisch informatie van ons. Je vindt je pensioenleeftijd terug in mijn-Shellpensioen.

Dat kan al vanaf 55 jaar. Houd er wel rekening mee dat je pensioen dan langer uitbetaald moet worden. En je bouwt minder pensioen op. Je maandelijkse pensioenuitkering zal dus lager zijn. Let op: Vervroegen van je pensioen kan fiscale gevolgen hebben. Het is verstandig om hierover advies in te winnen bij een fiscaal deskundige.

Bij deeltijdpensioen blijf je voor een deel werken. Over dit deel bouw je nog pensioen op. Voor het andere deel ga je met pensioen. Je regelt dit in overleg met jouw werkgever.

Zo regel je jouw pensioen
1. Geef je keuzes door via mijn-Shellpensioen bij mijn-Pensioenaanvraag.
  • • Werk je nog bij Shell dan moet je aanvraag 6 maanden voor de pensioendatum binnen zijn. Informeer je leidinggevende op tijd zodat deze het offboardingproces kan starten.
  • • Werk je niet of niet meer bij Shell dan moet je aanvraag 2 maanden voor de pensioendatum binnen zijn. Deze 2 maanden geldt alleen als je minimaal 6 maanden uit dienst bent bij Shell. Ben je korter dan 6 maanden uit dienst? Dan moet je pensioenaanvraag 6 maanden voor je pensioendatum binnen zijn.

2. Na je aanvraag mag je de ingangsdatum en het percentage met pensioen niet meer aanpassen.

3. Andere keuzes kun je nog tot 2 maanden voordat je met pensioen gaat aanpassen.

De pensioenkeuzes voor de Shell Nettopensioenregeling moet je apart aan ons doorgeven met dit formulier.

Je kunt je pensioen uitstellen tot 70 jaar. Stuur ons een bericht als je jouw pensioen later wilt laten ingaan. Werk je nog bij Shell? Stem deze keuze af met jouw werkgever.

Heb je een vraag?
Plan een persoonlijk videogesprek in of bel of mail ons. Wij helpen je graag verder!

 

Heb je in het verleden AOW-compensatie opgebouwd?
Als jij (of je partner) tot en met 2006 voor Shell in het buitenland hebt gewerkt, heb je mogelijk AOW-compensatie opgebouwd. Dit was een regeling waarbij Shell de inleg voor de gemiste opbouw van de AOW-betaalde. In de bedragen in het UPO is rekening gehouden met de AOW-compensatie. Deze AOW-compensatie ontvang je automatisch wanneer je met pensioen bent en de geldende AOW-leeftijd bereikt. AOW-compensatie hoef je zelf niet aan te vragen. De AOW-compensatie is een oude regeling en kan afwijken van de op dit moment geldende AOW-leeftijd. Wil je weten of voor jou deze regeling ook geldt? Neem dan contact met ons op.