Een nieuw pensioenstelsel, waarom?

In Nederland is ons pensioen goed geregeld. Het bestaat uit 3 delen. U krijgt een basispensioen als u in Nederland heeft gewoond of gewerkt: de AOW. En u bouwt pensioen op via uw werk. Tot slot kunt u zelf extra pensioen opbouwen, bijvoorbeeld met een lijfrente, levensverzekering of koopsom. Dat pensioenstelsel werkte lange tijd goed. Maar de afgelopen jaren is er veel veranderd.

Waarom is verandering in Nederland nodig?

 • We worden steeds ouder
  Er moet dus langer en meer pensioen worden uitbetaald dan verwacht.
 • De lage rente maakt pensioenen duur
  Hierdoor is meer geld nodig om hetzelfde pensioen te kunnen krijgen.
 • De arbeidsmarkt verandert
  Het huidige pensioenstelsel gaat er vanuit dat mensen hun hele leven bij dezelfde werkgever of in dezelfde sector blijven werken. Iedereen bouwt voor dezelfde premie evenveel pensioen op. Jongeren betalen hierin mee aan het pensioen van ouderen. Als iedereen zijn hele leven bij dezelfde werkgever werkt, gaat dat goed. Maar tegenwoordig veranderen mensen steeds vaker van baan, werken een tijdje niet of minder of gaan voor zichzelf werken. Het pensioenstelsel werkt dan niet goed. Mensen die bijvoorbeeld halverwege hun carrière het pensioenfonds verlaten omdat zij voor zichzelf gaan werken, bouwen, als ze geen extra maatregelen nemen, te weinig pensioen op.
 • Het vertrouwen in het pensioenstelsel neemt af
  De hoogte van het pensioen stijgt in sommige sectoren al lange tijd niet mee met de prijsontwikkeling (indexatie). Hierdoor is het vertrouwen afgenomen.
 • Er is nu weinig ruimte voor maatwerk en persoonlijke keuzes.

Daarom komen er nieuwe regels voor het pensioen dat u opbouwt of ontvangt. In het Pensioenakkoord staan de hoofdlijnen, de details worden op dit moment in wetgeving uitgewerkt. Uiteraard moet ook Shell zich aan deze nieuwe wetgeving houden. Speciaal voor Shell-medewerkers is er een aparte informatiepagina op de website van de werkgever.