Toelichting op je waardeoverzicht

Bouw je je pensioen op bij SNPS? Eind juli heb je je waardeoverzicht ontvangen in mijn-Shellpensioen. Misschien zag je hierop een negatief rendement. Maar dit betekent niet automatisch minder pensioen. Hoe dat zit leggen we je graag uit.

De financiële markten zijn begin dit jaar omgeslagen
2021 was een goed beleggingsjaar. Dit jaar sloegen de markten echter fors om. De inflatie stijgt hard. Om dit tegen te gaan, verhoogden de Centrale banken de rentes. Ook leningen en hypotheken worden duurder. De aandelenmarkten zijn sinds begin dit jaar gedaald. Combineer dit met een krappe arbeidsmarkt en de oorlog in Oekraïne, en het is niet gek dat het behaalde beleggingsrendement negatief is.

Wat betekent dit voor mijn pensioenkapitaal?
Bouw je pensioen op bij SNPS? Dan krijg je elk kwartaal een update van de stand van je opgebouwde pensioenkapitaal. Zoals gezegd leidt een onrustige economie tot een onrustige aandelenmarkt. En dat zorgt voor een negatief beleggingsrendement. Dit heeft weer een negatief effect op je pensioenkapitaal. Maar, een negatief rendement betekent niet automatisch minder pensioenopbouw.

Waarom is dit niet automatisch negatief voor mij?
Een negatief rendement op onze beleggingen levert minder geld op voor je pensioenkapitaal. Maar, er is ook goed nieuws. Doordat de Europese Centrale Bank de rente verhoogde, kan je pensioen alsnog meer waard worden. De rente bepaalt hoeveel pensioenuitkering je kunt kopen met je pensioenkapitaal. Het is dus niet zo dat tegenvallers op de aandelenmarkt direct zorgen voor een lager pensioen. Wat de impact van het negatieve rendement en de stijgende rente is voor jouw pensioen, verschilt per persoon. Wil je weten wat de impact voor jouw pensioen is? Op mijn-Shellpensioen zie je een prognose op basis van de huidige situatie.