Gezichtsscan vervangt handtekening?

Dit voorjaar onderzochten we het gebruik van een app met onder andere gezichtsherkenning om het Bewijs van in leven zijn aan te leveren. Gepensioneerden die in het buitenland wonen, moeten ieder jaar formeel aantonen dat ze in leven zijn. Normaal gebeurt dat via een formulier, dat vervolgens door een bevoegde instantie moet worden ondertekend.

Digitalisering helpt dit proces een flinke stap vooruit. Met een app op een smartphone maakt de gebruiker snel, eenvoudig en veilig een scan van het paspoort of ID-kaart en van het eigen gezicht. Met het gebruik van gezichtsherkenning gaan we, net als banken en creditcardmaatschappijen, mee met de nieuwste ontwikkelingen van biometrische beveiliging.

‘Bewijs van in leven’ app is een succes
De grootste groep gepensioneerden kreeg gewoon nog het formulier als mogelijkheid om het Bewijs van in leven zijn aan te leveren. En 106 proefpersonen kregen de keuze om het formulier óf de app te gebruiken. Van de groep die alleen het formulier kon gebruiken, stuurde maar 47% het Bewijs van in leven zijn in. Van de groep die naast het formulier ook de app kon gebruiken, stuurde 70% het bewijs in.

De app met de gezichtsherkenning wordt door ongeveer 90% van de proefpersonen ‘neutraal’ tot ‘zeer prettig’ gevonden. De proefpersonen spraken hun waardering uit: “Is gratis en gaat snel en bespaart lange wachttijd aan lokaal overheidsloket”, “Moderne technologie”, “Zeer gebruiksvriendelijk”. Alle gebruikers hadden een veilig gevoel bij het gebruik van de app. Gemiddeld gaven ze de app een ruime 7 als rapportcijfer.

De app maakt het leven weer een stuk gemakkelijker
We voeren nog een aantal verbeteringen door en onderzoeken hoe we de app in onze dienstverlening opnemen. Uiteindelijk blijft ons doel om een 8+ deelnemersbeleving te bieden. Alles alles positief verloopt, dan bieden we alle deelnemers de app vanaf volgend jaar aan.