Invloed van coronavirus op uw pensioen

Het coronavirus en de lage olieprijs hebben consequenties op de wereldeconomie. Het besluit van Saoedi-Arabië om de olieprijs drastisch te verlagen en het steeds verder om zich heen grijpende coronavirus hebben een negatieve impact op de wereldeconomie. De wereldhandel, productieketens en het toerisme hebben te lijden onder de quarantainemaatregelen die verschillende landen hebben ingevoerd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit heeft ook zijn weerslag op de beurzen, deze zijn momenteel volatiel.

OESO verlaagt groeiverwachting wereldeconomie
De wereldeconomie gaat gebukt onder de effecten van het corona-virus. De OESO verwacht dat de groei van de wereldeconomie als gevolg van het virus met 2,4% zal groeien. Dat is 0,5% lager dan de eerdere groeiramingen. Het groeicijfer is het laagste cijfer sinds de financiële crisis in 2008. Een aantal landen krijgt mogelijk zelfs te maken met een krimp van de economie.

Centrale banken grijpen in
Een aantal Aziatische centrale banken, waaronder de Chinese centrale bank, verruimden het monetaire beleid om de economie te ondersteunen. Ook de centrale bank van Amerika (‘Federal Reserve’ of ‘Fed’) verlaagde de rente in een poging de economie een handje te helpen. Een lage rente is gunstig voor beleggers in obligaties. Ook aandelen kunnen hier positief op reageren, omdat een lagere rente gunstig is voor bedrijven. De vraag is echter hoe effectief een verdere verlaging van de rente is.

Onzekerheid hoort bij beleggen
Van korte termijn schommelingen hoeft u niet te schrikken, als pensioenfonds beleggen wij voor de lange termijn.

Kwam u in Shell-dienst op of ná 1 juli 2013 of bent u deelnemer aan de nettopensioenregeling, dan is het wel van groot belang dat u zich bewust bent dat u in een SNPS-pensioenregeling zit, waarbij de risico’s van beleggingen en rentebewegingen bij u als deelnemer liggen. Schommelingen in de beleggingen ziet u daarom terug in uw opgebouwde pensioenkapitaal. Bekijk daarom regelmatig uw waardeoverzicht, deze vindt u in mijn-Shellpensioen bij Mijn archief.

Was u al in Shell-dienst vóór 1 juli 2013, dan bent u deelnemer aan de SSPF pensioenregeling. De financiële effecten van het coronavirus en steeds dalende rente kan dan zichtbaar worden in de dekkingsgraad van SSPF. Uw aanspraak of uitkering bij SSPF blijft ondanks de veranderingen in de dekkingsgraad gelijk. Bekijk de actuele stand van uw pensioen bij mijn-Shellpensioen.