10% van uw pensioen in 1 keer opnemen

Naar verwachting kunt u vanaf 1 januari 2024 maximaal 10% van uw pensioen in 1 keer opnemen als u met pensioen gaat (‘lumpsum’). Als u kiest voor een bedrag ineens, krijgt u tot maximaal 10% van de waarde van uw opgebouwde ouderdomspensioen op uw rekening gestort. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden en het heeft gevolgen voor uw pensioenuitkering.

Meer keuzevrijheid door een bedrag ineens op uw pensioendatum
Met een bedrag ineens kunt u bijvoorbeeld uw hypotheek aflossen, een camper kopen of een reis maken. Zo kunt u uw pensioen beter afstemmen op uw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren.

Nu meer geld, maar straks minder
Door op uw pensioendatum een bedrag ineens op te nemen, wordt uw maandelijkse pensioenuitkering daarna lager. Het is goed om samen met een financieel adviseur te kijken of u dan nog voldoende inkomen heeft voor uw geplande uitgaven.

Opnemen van een bedrag ineens kan gevolgen hebben voor uw belasting en toeslagen
Door in 1 keer een bedrag op te nemen, kunt u in het jaar dat u met pensioen gaat in een hogere belastingschijf terechtkomen. Ook kunnen toeslagen die u van de overheid ontvangt lager worden of verdwijnen. Daarom raden wij u aan een financieel adviseur in te schakelen. Kijk ook op belastingdienst.nl of toeslagen.nl voor meer informatie.

Een bedrag ineens opnemen heeft bij SSPF gevolgen voor uw overige pensioenkeuzes
Als u kiest voor een bedrag ineens op uw pensioendatum, kunt u niet kiezen voor:

Hoe regelt u het?
Met mijn-Flexplanner maakt u eenvoudig een berekening van uw pensioen en ziet u wat het effect is van de verschillende keuzes die u heeft. U kunt berekenen hoeveel u maximaal in 1 keer kunt opnemen. En wat dit voor uw pensioenuitkering betekent.

mijn-Shellpensioen

Let op:
wilt u uw pensioen aanvragen met een bedrag ineens? Dan moet uw pensioen ingaan op of na 1 januari 2024. Daarvoor is een pensioen met een bedrag ineens niet mogelijk. U vraagt uw pensioen eenvoudig aan via mijn-Shellpensioen.

Heeft u vragen?
Plan een beeldbelgesprek in als u vragen heeft. Of bel of mail ons. We helpen u graag!